Lehtitarjoukset

OLS putosi sarjajumboksi

29.08.2010 | Aihealue: Juniorit

B-nuorten SM-sarja jatkui OLS:n osalta viikon kolmannella ottelulla Kuopion jalkapallostadionilla. Kotijoukkue oli selvästi vahvempi toisella jaksolla murskaten vahvalla toisen jakson esityksellään OLS:n numeroin 6-1. Koko ottelu kulminoitui yhden miehen, KuPS:n Aleksi Paanasen, showksi. Hän ratkaisi henkilökohtaisella osaamisellaan ottelun täydellisesti viimeistellen myös kaksi ensimmäistä maalia. Tämä oli hänelle, kuin myös Niko Lehijoellekin, ensimmäinen peli B-nuorten SM-sarjassa tällä kaudella. Normaalisti he ovat pelanneet A-nuorten sarjassa.

Ensimmäinen jakso ei kuitenkaan antanut viitteitä tällaisista numeroista, sillä ottelu käynnistyi tasaisissa merkeissä ja voidaan jopa sanoa OLS:n lievästi hallinneen ensimmäistä jaksoa. Jotakin kuitenkin tapahtui puoliajalla, sillä toisen jakson alku oli täysin kotijoukkueen hallintaa. Ensimmäisen jakson kymmenennellä minuutilla OLS sai vapaapotkun omalta kenttäpuoliskoltaan. Vapaapotkun antoi Aleksi Lappalainen suoraan kymmenen metrin päässä olevalle KuPS-pelaajalle ja pystysyötöstä Aleksi Paananen vapautettiin heti toppari Ilmo Haurua vastaan. Selkeä ohitus ja vielä pallo maaliin pienestä kulmasta ja KuPS johtoon.

Kuitti tuli kuitenkin jo seuraavalla minuutilla jälleen OLS-vaparin jälkeen. Mikael Juntunen lähetti pallon keskiviivan tuntumasta maalille ja Vesa Verronen pääsi ohjaamaan pallon maaliin ja peli taas alkutekijöissään. Pikkuhiljaa molemmat joukkueet pystyivät luomaan tilanteita, joista maalin olisi voinut värkätä. Ensin pitkän avauksen tuli päällään katkaisemaan maalivahti Juhani Pennanen, jolloin maali jäi hetkeksi tyhjilleen, mutta maalille pelattu pallo ohjautui selvästi yli maalin.

Myös Aleksi Paananen kokeili muutamaan otteeseen maalivahdin pitävyyttä kaukolaukauksilla, mutta ne olivat helposti torjuttavissa. Jakson puolivälissä Vesa Verronen riisti pallon 20 metriä maalilta ja syötti Veini Rikkisen vapaaseen paikkaan. Laukaus kuitenkin suuntautui suoraan KuPS:n maalivahti Henri Väätäisen syliin. Hetkeä myöhemmin Vesa jatkoi päällään Veinin puolittaiseen läpiajoon, mutta laukaus suuntautui tällä kertaa tolppaan. OLS oli kuitenkin vahva ensimmäisellä jaksolla liikuttaen palloa ja halliten hieman keskialueen peliä.

Puoliajan jälkeen kentällä ei kuitenkaan ollut kuin yksi joukkue. Liekö sitten puseroon hiipinyt hyvän olon tunne vai väsymys rankasta viikosta, mutta jalkojen liike ja syöttöjen tarkkuus katosi jonnekin. Osasyynsä tietenkin asiaan oli myös KuPS:lla, joka alkoi voittamaan kaksinkamppailuja ja pääpalloja huomattavasti enemmän. Ja kun tilaa ja aikaa ei enää ollut, eikä prässätessä päästy palloon käsiksi alkoi KuPS:n keltainen vyöry lähestyä maaliamme.

Jo kahden minuutin jälkeen KuPS sai tyhmästä rikkeestä vapaapotkun rangaistusalueen kulmasta. Aleksi Paanasen vapaapotkusta Niko Lehijoki ohjasi päällään pallon suoraan maalivahti Juhani Pennasen syliin. Pari minuuttia tästä ja Aleksi Paananen sai hieman tilaa laukoa, mutta vielä Juhani maalilla kesti. Tässä vaiheessa olisi OLS tarvinnut herätystä, sillä niin vahvasti KuPS painoi ja 46 minuutin kohdalla ei enää OLS  kestänyt. Aleksi Paananen sai tilaa Mikael Juntuselta ja ampui pallon vastustamattomasti yläkulmaan. Tähän asti kaikki tilanteet oli joko ehditty peittämään tai Juhani oli torjunut. Nyt tilaa annettiin liikaa.

Paine jatkui OLS maalilla mm. lukuisilla kulmapotkuilla, joista sitten yksi tuotti tulosta. KuPS pelasi kulmat etualueelle luottaen pääpelivoimaansa ja onnistuikin ohjaamaan pallon maaliin 55 minuutilla Teemu Tirkkosen toimesta. Ja heti seuraavalla minuutilla suoraan vaihdosta kentälle tullut Jere Roivainen sai vapaasti kääntyä viisi metriä maalilta ja ampua pallon yläkulmaan. Tässä vaiheessa peli oli jo käytännössä ohi.

Yrittämisestä ei kuitenkaan voi vierasjoukkuetta syyttää, mutta toisella jaksolla otteista katosi kokonaan sekä ajatus että liike. Peli meni täysin korkeiden pallojen heittämiseksi ja KuPS korjasi pääpeliylivoimallaan kaikki pallot omille. Ensimmäisellä jaksolla tulleita riistoja ei juuri toisella jaksolla nähty. Lähimpänä maalia oli varmaankin Vesa Verronen laukoen vapaapotkun noin 25 metristä ohi maalin! Muutoin kotijoukkueen maalivahdilla olikin todella helppo jakso.

Vielä loppuhetkillä KuPS lisäsi maalisaldoaan kahdella. Ensin Aleksi Lappalaisen purku epäonnistui ja vielä laukauksen peitto tapahtui todella huonosti. Niko Lehijoki sai rauhassa tähtäillä ja ampui pallon yläkulmaan 16 metrin rajalta peliajan juuri täyttyessä ja vielä lisäajalla Jere Roivainen ohjasi hyvän keskityksen maalin edestä sisään. Mielenkiintoista oli myös se, että OLS pelasi viimeiset vajaat kymmenen minuuttia yhden vajaalla yhden pelaajan vatsan oikutellessa ja siinä vaiheessa vaihdot oli jo käytännössä käytetty. Vaihdossa olisi ollut enää Aleksi Autti, joka oli lähetetty jo pukuhuoneeseen sairaana sekä varamaalivahti.

Härkäviikko alkaa olla osaltamme ohi. Huolestuttavaa on kuitenkin viikon saldo. Kolme ottelua maalierolla 1-14. Vaikka kuinka yrittäisi selitellä eri asioilla tilannetta, kertoo se karua kieltä tämän hetken tilanteesta. Tänäänkin pelattiin hyvä jakso pelin sisällä, mutta myös yksi kauden heikoimmista jaksoista saman pelin sisällä. Syytä voi etsiä vain peilistä.  Vaikka tällä hetkellä’ olemmekin siellä pahnanpohjimmaisena, ei viivan päällä oleva joukkue ole kuin yhden pisteen päässä. Tänään olisi tarvittu voitto sarjapaikkaa ajatellen, mutta sama tilanne oli myös KuPS:lla. Heillä pystyttiin satsaamaan tähän otteluun, kun taas meillä enemmänkin verotettiin erinäisistä syistä joukkuetta. Sen taakse ei kuitenkaan voida mennä, vaan kentällä olevien on vain pystyttävä parantamaan tekemisensä tasoa. Nöyrä puolustuspelaaminen ja ajatuksen säilyttäminen ovat olennaisia asioita kun seuraavaan otteluun valmistaudumme. Seuraavakin ottelu on ns. kuuden pisteen ottelu, sillä ensi sunnuntaina kohtaamme samassa pistemäärässä olevan Tampereen Ilveksen vierasottelussa.

– Tomppa

Kommentoi