Lehtitarjoukset

Hyökkäyspeli täysi pannukakku

21.05.2010 | Aihealue: Miehet, Pääuutinen

AC Oulun peli ei ota auetakseen. Harvoista tilanteista ei maalia saatu perjantaina aikaiseksi ja Haka piti pisteet kotonaan 2-0 voitolla. AC Oulun tehottomuus kävi selkeimmin ilmi Donewell Yoben ja Joonas Pennasen missatessa täysin vapaat maalintekopaikat, jotka ammuttiin suoraan päin Hakan maalivahti Janne Korhosta.

Ensimmäinen maali syntyi jo ensimmäisellä puoliajalla, kun Jarkko Hurme työnsi tyhmästi Hakan pelaajan selästä kumoon rankkarialueen rajalla ja seuranneesta vapaapotkusta Nam sijoitti pallon verkkoon. Dennys Rodriguesin torjuntayritys oli hieman ponneton, sillä pallo löysi tiensä verkkoon vaikka Namin veto ei ollut erityisen tarkka tai kova. Vapari päästiin tosin antamaan aivan keskeltä.

AC Oulu hallitsi ottelun kulkua varsinkin toisella puoliajalla, mutta vaaratilanteita ei kyetty käyttämään hyväksi.

AC Oulun jokainen laitahyökkäys toteutetaan hitaan hyökkäyksen mallilla, jossa hyökkäykset pysähtyvät laitureiden jäädessä lirputtelemaan pallon kanssa ja kaskittäessä pallon jo täysiin puolustusasemiin ehtineiden viiden tai kuuden vastapuolen pelaajan joukkoon. Luonnollisesti nämä hyökkäykset päätyvät siihen. Toinen vaihtoehto on, että laiturit juoksevat pallon kanssa päätyrajasta yli.

Yksi käsittämätön piirre AC Oulun pelissä oli pelin pyörittäminen Juho Meriläisen kautta. Harhasyöttöjen määrä on Meriläisellä suorastaan uskomaton. Kyllä pelaajan täytyy itsekin ymmärtää, jos ei hallitse jotain pelin osa-aluetta. Tällöin vastuu pelin avaamisesta on siirrettävä muille pelaajille helpolla syötöllä lähimmälle pelaajalle. Hakan toinen maali syntyi Meriläisen järkyttävän harhasyötön seurauksena, minkä jälkeen Haka pääsi keskittämään ja pääpelissä aina vaarallinen Jukka Santala ohjasi pallon maaliin.

Dominic Yobe on vajonnut keskikentän dynamosta rivipelaajan tasolle eikä pysty tekemään ratkaisevia liikkeitä. Jos keskikenttäpelaajaa ei kiinnosta hakea uutta vapaata paikkaa heti antamansa syötön jälkeen, on syytä olla huolissaan. Myös Meriläisen syöttöhassit varmasti johtuivat osittain siitä, että mies joutui yrittämään pitkiä syöttöjä (joita hän ei siis hallitse), koska ketään keskikentällä ei tuntunut kiinnostavan itsensä pelaaminen vapaaksi.

Donewell Yobe on aivan liian näkymätön ja voi hyvinkin olla, että sarjataso on Donewellille väärä. Welldone siirtyneekin vaihtopenkille, kun Frank Jonkekin näyttää kuntoutuneen vammastaan. Jonke pystyy paremmin haastamaan vastustajan puolustuksen, vaikka ongelmia hänelläkin on.

Mika Nurmelan oikea-aikaisia läpisyöttöjä nähdään yhä harvemmin. Välillä syöttökombinaatiot Pennasen ja Hurmeen kanssa oikealla tuottavat jonkinlaisia tilanteita, mutta kun viimeinen syöttö maalinedustalle on aina heikko, ei maalinteosta voida edes unelmoida. Pennanen ja Hurme olivat useita kertoja hyvässä keskityspaikassa, mutta lopputuloksena oli totaalisen plössähtänyt räimäisy suoraan vastustajalle.

Paljon on puhuttu AC Oulun vaarallisista erikoistilanteista, mutta ne puheet voidaan lopettaa tähän. Hakaa vastaan joukkueella oli seitsemän kulmuria, joista ei saatu mitään aikaiseksi. Ehkäpä olisi taas kikkojen aika.

Puhtaita papereita ottelusta ei saa myöskään erotuomarina toiminut Toni Pohjoismäki, joka jätti viheltämättä useita päivänselviä rikkeitä.

AC Oululla on edessä kova savotta, jotta pisteitä alkaisi virtaamaan taas pistelaariin. Pelaajien itseluottamus on kadoksissa ja joukkueen vahvimmaksi kaavailtu osa-alue eli keskikenttä ei kykene järjestelemään tilanteita toivotulla tavalla. Aktiivisesta prässipelistä ei ajoittain ole tietoakaan, vaikka sen piti olla joukkueen pelin idea. Toki kesän helteet varmasti syövät osan prässipelin tehosta, mutta mikäli se on vuosikausia hiottu joukkueen pelifilosofia, ei vaihtoehtoa ole, vaan on jaksettava painaa. Pallonriistoja on tultava vaarallisilla alueilla, sillä muuten riittävän useisiin maalipaikkoihin ei yksinkertaisesti päästä.

AC Oulu pelaa seuraavan ottelunsa reilun viikon päästä FC Interin vieraana. Ihmeitä täytyy tapahtua, jotta tuosta ottelusta kotiintuomisina olisi muutakin kuin bussilastillinen entistä huonomman itseluottamuksen omaavia pelaajia.

Kommentoi