Lehtitarjoukset

Jalkapallon historia ja kehitys

19.08.2008 | Aihealue: Suurennuslasin alla

Jalkapallon alkuperä on vaikea pähkinä purtavaksi historioitsijoille, eikä yksimielisyyteen asiasta ole päästy. FIFA on ilmoittanut omaksi kannakseen, että jalkapallon kaltaista peliä on pelattu Kiinassa jo 200ekr. Tuota peliä kutsuttiin nimellä Cuju.

Historiankirjoissa on useita mainintoja peleihin, jotka muistuttavat jalkapalloa. Useimmat niistä kehitettiin parantamaan sotajoukkojen kuntoa ja ketteryyttä. Jalkapallon tapaista peliä on pelattu Etelä-Amerikan intiaanien kesken, antiikin Kreikassa sekä Rooman valtakunnassa. Myös 600-luvun japanissa on pelattu jalkapalloa muistuttavaa peliä.

Nykyaikaisen jalkapallon alkuajat

Nykyaikaisen jalkapallon säännöt kehitettiin Englannissa 1840-luvulla yliopistojen toimesta. Tuon ajan englantilaisissa yliopistoissa pelattiin monia erilaisia pallopelejä, joiden säännöt muistuttivat läheisesti toisiaan. Tästä johtuen yliopistot päättivät kehittää säännöt, jotka yhdistäisivät eri pelit. Syntyneitä sääntöjä kutsuttiin Cambridgen säännöiksi ja noista säännöistä on vieläkin jäänteitä nykymuotoisessa jalkapallossa.

Jotkut korkeakoulut poikkesivat kuitenkin pian ruodusta ja kehittivät pelille omia sääntöjään. Vasta 1863 sääntöjen sisällöstä päästiin yhteisymmärrykseen, kun Englannin kansallinen jalkapalloliitto (FA) perustettiin. Sääntöjen standardisoinnin seurauksena eri pelien säännöt yhdistettiin viimein lopullisesti.

Huomionarvoinen seikka on, että viimeisessä perustamiskokouksessa Blackheathin edustaja ilmoitti eroavansa FA:sta, koska säännöistä oli pudotettu pois pallon kuljettaminen kädessä sekä sääreen potkiminen, kamppaaminen ja kiinnipitäminen. Tästä seurasi, että jalkapallo ja rugby lähtivät vahvasti eri teille ja loppu onkin historiaa. Jalkapallon viralliseksi nimeksi vakiintui association football, josta juontaa juurensa myös toinen nimi soccer.

FA Cup

Seuraava askel jalkapalloilun kehityksessä tapahtui vuonna 1871, jolloin Englannissa päätettiin järjestää FA Cup ensimmäistä kertaa. FA Cupin idean takana oli mies nimeltään C.W. Alcock. Ensimmäinen FA Cup pelattiinkin heti vuonna 1872 ja sen voitti Wanderers. Ottelua seurasi kaksi tuhatta silmäparia ja ottelun ainoa maalin teki Morton Betts.

Jalkapallo kansainvälistyy

Viimein vuonna 1882 näki päivänvalon International Football Association Board (IFAB), jonka perustivat Skotlannin, Walesin, Irlannin ja Englannin jalkapalloliitot. Vuonna 1904 lajin kansainvälistyminen jatkui FIFA:n perustamisella. Vuonna 1913 IFAB:iin otettiin mukaan edustajia myös FIFA:sta ja nykyään IFAB:n hallituksessa istuu neljä brittiedustajaa sekä neljä FIFA:n edustajaa. FIFA:n täytyy hyväksyä kaikki IFAB:n päätökset, mutta FIFA yksinään ei voi jalkapallon sääntöjä muuttaa.

Aikojen saatossa sääntöihin on tehty joitain pieniä muutoksia, joista merkittävin on paitsion ottaminen mukaan sääntöihin.

Lisää luettavaa:

Lähteet:

FIFA: Neliosainen artikkelisarja jalkapallon historiasta

Wikipedian artikkeli jalkapallosta

FA Cupin historia

13 kommentit
Kommentoi »

 1. tosi hyvä sivu!! kai on kaikki luotettavaa tietoo??!!

 2. Artikkelin pohjana käytetyt englanninkieliset lähteet lisätty artikkelin loppuun.

 3. hyvä sivu kiitos tiedosta

 4. onks kaikki tiedot varmasti oikein

 5. Hyvää tietoa

 6. Onks kaikki tiedot varmasti oikein?

 7. Kiitos tiedoista silti, hyödyllisiä.

 8. huono

 9. Kiitos Täst Tiedost

 10. Very informative post.Really thank you! Awesome. kgkcadfkedfegedf

 11. amazing gei bois

 12. hyvä sivu
  Tykkään

 13. Tosi tietoa, kiitos!

Kommentoi