Lehtitarjoukset

Jalkapallovammat ja niiden ehkäiseminen

16.07.2008 | Aihealue: Suurennuslasin alla

Jalkapallossa syntyvät vammat voidaan jakaa pääpiirteittäin kahteen ryhmään: rasitusvammoihin ja traumaattisiin eli äkillisiin vammoihin. Rasitusvammat syntyvät vähitellen jatkuvan rasituksen seurauksena ja ne esiintyvät yleensä lihaksissa, nivelissä ja pehmytkudoksissa. Traumaattiset vammat johtuvat useimmiten äkillisestä iskusta esimerkiksi jalkaan.

Selvästi yleisin jalkapallovamma on nilkan venähtäminen tai revähtäminen, joiden syynä on kehon painon tuleminen virheasentoisen nilkan päälle. Muita yleisiä jalkapalloilijoiden vammoja ovat akillesjänteen tulehdus, polven sivusidevammat, aivotärähdys, nivusvaivat, lihaskrampit ja rakot.

Alusta on merkittävässä osassa polvivammojen syntymisessä. Esimerkiksi Ouluhallin tekonurmialustalla pelatessa riski polvivamman saamiseksi on suuri, sillä alusta on liian pitävä. Uusilla tekonurmialustoilla kitka ei enää ole yhtä suuri, mikä vähentää mm. polvivammojen määrää. Tyypillinen polvivamma syntyy, kun jalkaan osuu isku sivusta, jolloin polvi vääntyy huonoon asentoon venäyttäen tai aiheuttaen repeämän polven nivelsiteeseen.

Nykyään nilkka- tai polvivammoja pyritään hoitamaan levolla, lääkityksellä sekä tukisiteillä, ei leikkauksella.

Vammojen ehkäiseminen

Kuuden kohdan ohjelista vammojen ehkäisemiseksi:

  1. Huolehdi, että olet riittävän hyvässä fyysisessä kunnossa pelataksesi jalkapalloa. Sunnuntaipelaajien vammautumisriski on suuri.
  2. Noudata sääntöjä, ne on tehty pelaajien turvallisuutta ajatellen.
  3. Käytä asianmukaisia varusteita, kuten säärisuojia ja oikeanlaisia pelikenkiä.
  4. Muista levätä. Lepo on tärkeä osa urheilua ja harjoittelua. Lepo vahvistaa.
  5. Lämmittele aina ennen ottelua ja harjoituksia. Jos et millään jaksa lämmitellä, aloita pelaaminen tai harjoittelu ainakin kevyesti.
  6. Vältä väsyneenä pelaamista. Väsyneenä olet huolimaton ja vammariski kasvaa.

Jos olet loukkaantunut aiemmin, on erityisen tärkeää suorittaa lämmittely kunnolla. Vanhat vammat uusiutuvat helposti. Useiden päivin mittaiset harjoitus- tai otteluputket ovat keholle erityisen raskaita, joten muista levätä.

Lämmittelyn salat

Jopa 75% jalkapallovammoista saattaisi olla ehkäistävissä sopivalla lämmittelyllä ja riittävällä fyysisellä kunnolla. Mikä tekee lämmittelystä niin tehokkaan tavan ehkäistä vammoja?

Hyvä lämmittely lisää lihasten lämpötilaa, sillä lihakset toimivat paremmin 40-asteisina. Lämmittely myös lisää verenkiertoa ja nopeuttaa hermoimpulsseja tehden sinusta nopeamman reagoimaan eri tilanteisiin. Lämmittelyn seurauksena niveltesi liikkuvuus paranee ja lihasten sekä nivelsiteiden venähdykset ja revähdykset vähenevät. Lämmittely ei siis ainoastaan ehkäise vammoja vaan myös parantaa suorituskykyä.

Lisää luettavaa:

Kommentoi