Lehtitarjoukset

Kaksi ylimääräistä viikkoa AC Oulun tuho

16.02.2011 | Aihealue: Pääuutinen, Suurennuslasin alla

Palloliiton valituslautakunnan keskiviikkona julkaistu päätös hylätä AC Oulun valitus liigalisenssin epäämisestä on järkyttävän epäoikeudenmukainen. Palloliiton jääräpäisyys ja väärässä olemisen myöntämisen mahdottomuus ovat seuraamuksiltaan liian suuria. Kaikki ymmärtävät periaatteen, miksi Palloliitto haluaa olla asiassa järkähtämätön: se haluaa antaa seuroille opetuksen, että lisenssimääräyksistä tulee pitää kiinni ja joustoja on turha odottaa.

AC Oulu täyttää kuitenkin lisenssiehdot kirkkaasti. Ikävä kyllä lisenssiehtojen täyttäminen vaati kaksi ylimääräistä viikkoa. Näiden kahden viikon vuoksi AC Oulu ei siis saa liigalisenssiä, koska palloliitto haluaa olla järkähtämätön. On perusteltua kysyä: onko tämä reilua? Onko aikaraameissa pysyminen tärkeämpää kuin kaikkien kannalta parhaaseen ratkaisuun päätyminen?

AC Oulu on kerännyt tässä vaiheessa 600 000 euroa yhteistyökumppaneilta, mikä on suomalaisessa futismaailmassa kova summa. Tuskinpa monikaan seura on kauden tässä vaiheessa kerännyt tuollaista summaa.

Lisenssin evänneessä päätöksessä perusteena oli jatkuvuus. Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että palloliitto ei uskonut AC Oulun kykenevän keräämään tarvittavaa rahamäärää kasaan. Kuinkas ollakkaan AC Oulu keräsi tarvittavan rahamäärän ja vielä reilusti yli näyttäen samalla Palloliiton poitsuille närhen munat. Lisenssitoimikunta oli siis raakasti väärässä, mutta ei tietenkään halua sitä myöntää ja seisoo järkähtämättä päätöksen takana huolimatta sen seuraamuksista.

Valituslautakunnan päätös on myös jyrkästi ristiriidassa FC Haka:n UEFA-lisenssipäätöksen kanssa, jossa Haka:lle myönnettiin lisenssi, kun sen taloutta oli EPÄÄMISPÄÄTÖKSEN JÄLKEEN vahvistettu. Kyseisen lautakunnan pj oli muuten samainen Heikki Halila, joka oli myös AC Oulun tapauksen pj, joskin Halila oli Hakankin tapauksessa järkähtämätön häviten äänestyksen 5-1.

On myös huomionarvoista, että päätös AC Oulun valituksen hylkäämisestä ei ollut yksimielinen ja se tehtiin vain neljän(!) jäsenen voimin. Kaksi lautakuntaan kuulunutta jäsentä ei vaivautunut paikalle, eikä myöskään kukaan kuudesta varamiehestä. Käsittämätöntä.

AC Oulun valitus hylättiin äänin 3-1.

Tällaisia sankareita Palloliiton leivissä on ja he tekevät päätöksiä ihmisten työpaikkojen olemassaolosta eli AC Oulun tulevaisuudesta.

On myös otettava huomioon, että seura sai uuden toimitusjohtajan vasta marraskuussa. Totta, toimitusjohtaja olisi pitänyt palkata aiemmin ja tämä on myönnetty myös AC Oulun taholta. Mutta kun tj viimein saatiin, olisiko kuitenkin ollut reilua antaa edes hieman aikaa toiminnan oikeille raiteille viemiseen?

Mietitäänpä seuraavaksi mitä hyötyä Palloliitolle on AC Oulun lisenssin epäämisestä. Ensimmäinen kohta on, että lisenssijärjestelmän uskottavuus heidän mukaansa kohenee. Mutta koheneeko. Eikös liigassa tälläkin kaudella pelaa seuroja, jotka eivät täysin täytä lisenssimääräyksiä esimerkiksi olosuhteiden osalta? Kyseiset seurat siis saavat pelata liigassa huolimatta lisenssipuutteistaan, mutta lisenssiehdot täyttävä AC Oulu ei sen sijaan saa. Todellako siis liigalisenssijärjestelmän uskottavuus nousee, kun liigalisenssit kaksi viikkoa myöhässä täyttävä seura ei saa liigalisenssiä?

Toinen Palloliiton kannalta positiivinen asia on, että he voivat aikaistaa liigan supistamista AC Oulun poistumisen myötä luontevasti. Tööt, väärin meni. Positiivista tässä asiassa ei ole mikään, sillä se tietää samalla kaikkien joukkueiden kotiotteluiden vähenemistä yhdellä ja näin ollen tekee noin 30 000 euron miinuksen jokaisen joukkueen tulobudjettiin. Suomifutis kiittää.

Vaikka AC Oulun kausi olisikin jäänyt taloudellisten huolien seurauksena kesken, mikä olisi uusien yhteistyökumppaneiden mukaantulon myötä lähes mahdotonta, olisi siitä seurauksena vain ja ainoastaan AC Oulun pelaamien otteluiden mitätöiminen ja taloudellisina seurauksina joidenkin joukkueiden turhat reissut Ouluun (joiden taloudellinen vaikutus on huomattavasti pienempi kuin menetettyjen kotiotteluiden).

Käytännössä positiivisia asioita liigalisenssin hylkäämisestä ei seuraa. Kun otetaan vielä tarkasteluun päätöksen negatiiviset vaikutukset, kääntyy vaaka niin ärhäkkäästi AC Oulun liigalisenssin puolelle, että Palloliiton pojut lentävät sen voimasta kiertoradalle.

Epäämisen seurauksena on todennäköistä, että AC Oulu ei jatka toimintaansa ja parisenkymmentä futiksesta elantonsa saavaa henkilöä jää työttömäksi. Osa saattaa saada uuden sopimuksen muualle, mutta tuskin kaikki.

Päätöksen myötä AC Oululle luvatut 600 000 euroa jäävät saamatta, mikä on kaikki pois suomalaiselta jalkapalloilulta.

Päätöksen myötä liigassa pelaa 13 joukkuetta ja ottelumäärä on vähäisempi kuin toivottavaa olisi. Todennäköisesti myös TV-sopimuksista tulee vähemmän rahaa. Jalkapalloilu saa myös vähemmän huomiota mediassa etenkin Oulun suurella talousalueella.

AC Oulu oli muuten täynnä oululaisia pelaajia ja tällä hetkellä joukkuetta vahvistaa ainoastaan kaksi ulkomaalaispelaajaa. Minne oululaiset huippulupaukset suuntaavat seuraavaksi? Jääkö osalta futis kokonaan, koska sopivia pelipaikkoja ei ole tarjolla? Ainakin valmennuksessa on luvassa takapakkia ja sitä myöten myös junioreiden kehityksessä. Tällä hetkellä valmennuksesta vastaa kokenut ammattilainen.

Kaupunki muuten remontoi vastikään Raatin stadionia ja jalkapalloilun tarpeet otettiin siinä hyvin huomioon, koska esimerkiksi palloliitto on esittänyt vaatimuksia olosuhteiden osalta. Olosuhteet ovat nyt huippuluokkaa, mutta niilläpä ei olekaan mitään merkitystä. Miksei erinomaisista olosuhteista saa plussaa samalla tavalla kuin huonoista olosuhteista saa miinusta ja poikkeuslupia?

On esitettävä kysymys: Miksi? Miksi te palloliiton ihmiset ette voi myöntää rehellisesti virhettänne ja sanoa: Tervetuloa AC Oulu liigaan. Olimme väärässä. Täytätte liigalisenssiehdot kirkkaasti.

Sen sijaan käskette liigalisenssiehdot täyttävän seuran poistumaan turmioonsa ilman toivoa tulevaisuudesta pyyhkäisten samalla kymmenen vuoden työn vessanpöntöstä alas. Ja kaikki tämä on seurausta jääräpäisestä, epäoikeudenmukaisesta kabinettipäätöksestä, jolla ei ole mitään tekemistä suomifutiksen edun kanssa. Mitä väliä on sillä, että rahaa saatiin kerättyä riittävästi vasta selkä seinää vasten? Ei niin mitään.

Ainoa oikea ja oikeudenmukainen ratkaisu tilanteeseen on AC Oulun liigalisenssihakemuksen uudelleenkäsittely, koska seuran talous on kohentunut erittäin merkittävällä tavalla.

– Terveisin oululainen futisfani

25 kommentit
Kommentoi »

 1. Miksi ihmeessä ne 600000 euroa olisivat nyt kadonneet? AC Ouluhan pääsee jatkamaan Ykkösessä, joten jos meitä oululaisia oikeasti kiinnostaa AC Oulun tulevaisuus, niin kyllähän noista tukirahoista nyt vähintään puolet on käytettävissä Ykkösessäkin. Eihän nämä tukijat liigaa halunneet tukea, vaan he halusivat pelastaa AC Oulun tulevaisuuden. Sillä samalla rahalla se onnistuu edelleenkin! Ei AC Oulu ole mihinkään kadonnut! Liigapaikkaa ei tullut kaudeksi 2011, mutta se on edelleen mahdollinen kaudeksi 2012.

 2. Ei sitä nyt niin vain aleta hyppiin herrojen silmille, viedään ne kossu ja konjakkipullot ajoissa pöydälle. Pikkasen haisee jonkinsortin ismi Oulun suuntaan mutta näin se vain menee. Elämä on ja elä kuse mun muroihin. Tsemppiä AC Oululle ja päätöksiä odotellessa, hyvää jatkoa.

 3. Nyt itketään!

  Mitä hemmettiä tällainen itkuvirsi kun ensin ei hoideta asioita ja sitten vollotetaan sivutolkulla? Taisi olla niin, ettei seura kiinnostanut ketään ja vasta hätä sai sponsorit liikkeelle tätä täysin perinteetöntä ja tylsää joukkuetta kannattamaan. Sitä saa mitä tilaa. Hoitakaa asiat ajoissa ettei tarvi perästä ruikuttaa. Varmaan tällaisella haukkumisella saattekinn palloliiton puolellenne. Hävettävää!

 4. Miksi rahaa alettiin “kerätä” vasta niin myöhään. Tosiasiassa on saatu, ainakin osittain, vain lupauksia rahoista jos ja jos… Tämä oululainen valmentaja taisi jättää taakseen talousvaikeuksissa olevan MyPan, talousvaikeuksissa olevan KuPS:in ja nyt AC. Sattumaako? Kommenttina tv-haastatteluihin Raattia ei remontoitu vain AC:ta varten, harjoitushallia ei rakennettu TODELLAKAAN AC:lle vaan junioreille.

 5. Eihän nyt valmentajaa voi syyttää seurojen talousongelmista. Sehän tarkoittaisi, että seurapomot olisivat valmentajan talutusnuorassa. Sitäpaitsi AC:lla ei ole talousongelmia. On vain lisenssiongelma. Myyntihän onnistui yli odotusten, mutta muutaman päivän myöhässä.

 6. AC Oulun ja FC Hakan eriarvoinen kohtelu samasta säännöstä voi olla asia, jolla lisenssi on vielä kaivettavaissa urheilun oikeusturvalautakunnan kautta. Tuolloin vuonna 2008 sai Haka tosiaan esittää Halilan valituslautakunnalle uutta näyttöä varsinaisen lisenssipäätöksen jälkeen. Käsittämätöntä, ettei tässä tapauksessa 340ke lisärahaa katsottu riittävän merkittäväksi asiaksi, jotta uutta näyttöä voitaisiin ottaa huomioon.

 7. yksi kohta sattui silmään tuossa jutussa, nimittäin nuorten pelaajien kehityksestä puhuttaessa mainittin valmennus. Oikea termi olisi “kokenut ammattilainen, jota ei kiinnosta nuorten pelaajien kehitys vaan oman joukkueen menestys”. Kyseinen ammattilainen ei nuoria ohjaa, syksyn try out-kaudella lupasi nuorille henk.koht.palautteen jakson jälkeen. Palautetta ei kuulunut eikä kaikkien kohdalla mitään yhteydenottoa, jossa kertoisi jatkaako ko. pelaaja ac:n mukana vai ei. Harjoituksissa ei sanaakaan nuorten ohjaamiseen. Voihan sitä patsastella nuorten kehittäjänä kun muut tekevät sen työn!

 8. Piispanen teki hyvää varainkeruutyötä, mutta Aasit olivat valitettavan myöhässä. Jos lykkäystä on myönnetty Palloliiton tiedotteen mukaisesti peräti viidesti, niin ei siinä auta itku markkinoilla, kun näitä “jälkeenpäin” hankittuja kumppanuuksia ei huomioida edes valitusvaiheessa. Oululaisen futisfanin kirjoituksessa on monta hyvää pointtia miksi lisenssi pitäisi kaikesta huolimatta myöntää, mutta ydinkysymys on miksei ammattimaista toimitusjohtajaa, joka kykenisi hankkimaan yhteistyökumppaneita, ole kuitenkaan hankittu ajoissa? Seurojen talousasiat painavat vaakakupissa paljon enemmän kuin kuppipenkit ja muut vastaavat tyhjänpäiväisyydet, eikä syyttä. Veikkaan, että oikeusturvalautakuntakaan ei AC Oulua tässä vaiheessa pelasta, mutta Ykkösestä on ennenkin haettu vauhtia. Toivotaan, että ACO jatkaa edes Ykkösessä ja palaa liigaan heti ensi seuraavalla kaudella!

 9. nasse 16.02.2011 23:11 :

  Niiden rahojen ehtona oli että AC Oulu pelaa liigassa?
  Sinne ne melko varmasti sillon katoaisivat.

 10. AC:lle olisi mielestäni kuulunut lisenssi jo sillä aiemmalla 260ke ilmoitetulla myynnillä, koska sekin suora kasvu olisi täyttänyt tulobudjetin kevään aikana. Jo ensimmäinen päätös lisenssin eväämisestä jatkuvuuden periaatteen toteutumista epäillen oli hyvin, hyvin kyseenalainen. Joskin se oli myös sääntöjenmukainen, sillä lisenssimääräyksissä tämä arvio tehdään ns. hihamenetelmällä.

 11. Ac Oululla annettiin mahdollisuus lukuisia eri kertoja (yht. viisi) hoitaa asiansa kuntoon, hankkia tarvittava lisärahoitus etc., mutta mitään ei tapahtunut. AC:n johto laski täysin sen varaan, ettei lisenssikomitealla ole nytkään tarkoitus noudattaa sääntöjään, joten ei sillä niin väliä, jos muutama paperi puuttuu selvityksestä. No nyt vain kävi niin että linsenssikomitea olikin kasvattanut itselleen munat ja toimi juuri kuten säännöt vaativatkin, jonka seurauksena AC:n lisenssihakemus hylättiin.

  Suurin syy ja ainoa syy tähän tragediaan löytyy AC Oulun johtoryhmästä, jotka ensinnäkin antoivat Maliselle kaikki langat käteensä, siis miehelle, joka oli jo ennen Oulun reissua ajanut sekä Mypan että KuPs:in taloudellisiin ongelmiin mieleistään joukkuettaan kasaessaan. Tämän lisäksi tj:n valinta tehtiin aivan liian myöhään. Tämä kertoo siitä, että johtokunnalla ja johtavissa asemissa olevilla ihmisillä ei juuri ole mitään ammattimaisuutta otteissaan ja taskulaskimen käyttö lähes tuntematon käsite.

 12. Ei tärkeää ole se, että AC Oululla oli useita mahdollisuuksia saada lisenssi vaan se, että kenelle oikeasti on hyötyä siitä, että lisenssiä ei myönnetä. Ja tähänhän vastaus on, että ei kenellekään. Ja eikö lisenssijärjestelmän tarkoitus ole juuri varmistaa, että seuroilla on asiat kunnossa? Nythän se varmisti: AC Oululla on kaikki kunnossa, joskin muutaman hassun päivän myöhässä. Lisenssijärjestelmä toimi ja kaikki ovat onnellisia. Mutta sitten pitää palloliiton päteä ja pitää kiinni teennäisistä päivämääristä.

 13. “Vaikka AC Oulun kausi olisikin jäänyt taloudellisten huolien seurauksena kesken, mikä olisi uusien yhteistyökumppaneiden mukaantulon myötä lähes mahdotonta, olisi siitä seurauksena vain ja ainoastaan AC Oulun pelaamien otteluiden mitätöiminen ja taloudellisina seurauksina joidenkin joukkueiden turhat reissut Ouluun (joiden taloudellinen vaikutus on huomattavasti pienempi kuin menetettyjen kotiotteluiden).”

  No olis se kyllä huomattavasti surkuhupaisampaa ollut, jos AC olisi kesken kauden kaatunut… sehän vasta olisikin ollut loistavaa mainosta suomifutikselle… täällä päästetään tyhjätaskut pelaamaan, ihan vaan että voidaan sitten lopettaa toiminta kesken kauden. Mieti nyt vähän!

 14. “AC Oulu täyttää kuitenkin lisenssiehdot kirkkaasti. Ikävä kyllä lisenssiehtojen täyttäminen vaati kaksi ylimääräistä viikkoa.”

  Kaksi viikkoa??? Tämä on taas jotain oululaista matematiikkaa, jota etelän pellet eivät ymmärrä. Talouden ja paperien piti olla kunnossa jo kauan sitten viime vuoden puolella, mikä ei toki Oulussa onnistunut, syystä tai toisesta. Vasta useamman lisäajan ja hylkäämisen jälkeen alkoi jotain tapahtua, ja oululaisia vähän kiinnostaa siinä vaiheessa kun seura oli hengityskoneessa teholla.

  Olisi ollut täydellisen epäreilua kaikille muille seuroille, mikäli lisenssi olisi valituksen jälkeen annettu. Niin, ja sama ruljanssi todennäköisesti jälleen ensi talvena edessä.

 15. Kirosanoja sisältävät kommentit poistettu.

 16. Nythän olisi loistava paikka siivota pesä kuntoon ja seuralle liian kalliit miehet lempata pihalle.
  Ykkösen paikkaa anomaan ja junnut kentälle.Kausi läpi alle 150 000e.
  AC Oulusta löytyy erinomainen junnuvalmentaja vetämään joukkuetta,Ojasen Rauno.
  Jos kävisi niin mukavasti että paikka ykkösessä saataisiin olisi tämä konsepti pelastus Oululaiselle
  juniorifutikselle.

 17. “Kaksi ylimääräistä viikkoa AC Oulun tuho”

  Eli tarkoittaako tämä sitä, että AC Oulu täytti lisenssiehdot jo marraskuun lopussa? Miksei sitä lisenssiä siis tullutkaan? Olen ymmälläni. Missä oikein on totuus?

 18. Ojanen on hyvä kakkosvalmentaja, ykköseksi joku jolla on oikeasti tietoa ja näkemys. Aco tulee vielä!

 19. Tervetuloa vaan ykköseen AC! Tulee armottomat paikallisderbyt entisajan malliin kun aco ja opsi taistelee noususta. Johan sellaiseen saadaan yleisökin mukaan.

  Näköjään Oulun Pallon sivuillakin jännätään nelosdivarin futsal -tuloksia tosissaan. Siinä sitä on oikeaa asennetta! Sama se sarjatasolle, kunhan draamaa löytyy! OPAhan taisteli vielä toissakaudella pääsystä ykköseen ja on nyt kai sitten kolmosessa?

 20. Lähetä tämä viestisi vielä Hesariin ja lisää sinne, että Kastellin “urheilu”lukiossa ei voi enää treenata huippu-urheilijaksi, vaan on tyydyttävä keskinkertaisiin tavoitteisiin. Siellä on nyt linjattu, että kouluun pitää tulla viimeistään kello 10, vaikka osalla olisi aamutreenit pitempään. Oululaista osaamista???????????

 21. Ac saa muiden lajien kustannuksella kohtuuttoman paljon palstatilaa. Nykyisellä porukalla voi hädin tuskin pelata 2 divaria. Onneksi päästään eroon Malisesta joka pillittää joka lehden palstalla. Keskittyisi valmentaan eikä ruikuttamaan. Valmennussopimus tulee purkaa ja hankkia kunnon pojille kunnon valmentaja.

 22. Iltasanoman mukaan ACO ei pelaa Veikkausliigassa. Mahtaako mennä divariin? Siinä tuleekin kovat paikallisväännöt.

  Uskomatonta millaista sähellystä sentäs Oulun kokoisessa kaupungissa.

 23. Aivan ihmeellistä valittamista ja itkemistä. Hoitaisivat asiat ajoissa kuntoon ennen lisenssien tarkastelua hehkutettiin jo kuinka oulussa on nyt asiat paremmin ku koskaan aivan säälittävää pelleilyä aclta. Konkurssiin joutas koko seura!

 24. Ac Oulusta ei mihinkään jumalauta puulaaki joukkueet hoitavat asiat parempi

 25. Piispanen ja Ac purkivat sopimuksensa ja hallituksessakin muutoksia. Lopun alkua…

Kommentoi