Lehtitarjoukset

Oikaisuja keskusteluun OPS:n ulkomaalaispelaajista

15.08.2012 | Aihealue: Pääuutinen, Suurennuslasin alla

Oulun Palloseuran manageri Miika Juntusen pelaajahankintamatka ja varsinkin sen tuliaiset ovat puhututtaneet valtakunnan isoimpia medioita myöten. Hienoa, että asiasta syntyy keskustelua ja mielipiteitä. OPS haluaa heittää keskusteluun välillä muutamia faktatietoja ja näkökulmia, jotka näyttävät unohtuneen porinan tuoksinassa.

OPS:n rakennuttama Suomen minkään palloilulajin ensimmäinen yksityinen harjoitushalli + seuratalo –kompleksin ensimmäinen vaihe saavutti tänään harjakorkeutensa Oulun Castrenissa. Siinä on 4,5 miljoonan euron edestä tekoja ja pohjaa tulevaisuuden oululaiselle jalkapalloilulle. OPS:lla on myös huomattava määrä omia junioreita kasvamassa tämän kauden joukkueessa ja he ovat myös saaneet runsaasti peliaikaa ja kokemusta. Heistä Juuso Kemppainen palasi juuri alle 17-vuotiaiden maajoukkueen turnauksesta Färsaarilta. OPS:n ammattimainen ympäristö on loistava kehitysalusta jalkapalloilijoille kansallisuuteen katsomatta. OPS on Oulun ainoa seura, jolla on suora polku omista junioreista korkealla tasolla pelaavaan edustusjoukkueeseen ja OPS on tuplaamassa juniorijoukkueidensa määrän syksyllä. Nämä ovat edelleen isoja tekoja oululaisen jalkapalloilun eteen.

Myös OPS-manageri Miika Juntusen ammattitaito on kyseenalaistettu joissakin medioissa, mutta tarkempien keskustelujen jälkeen kirjoittajat ovat pyydelleet anteeksi tietämättömyyttään. JVK-valmentajiakin Suomessa kouluttaneen miehen tekoja ja meriittejä on tässä turha käydä läpi. Mainitaan kuitenkin esimerkkeinä Juntusen Suomeen tuomista pelaajista nykyään Belgian pääsarjassa pelaavaa KAA Gentia edustava brasilialainen Rafinha sekä AC Oulun liiganousun kaudella 2006 ratkaissut serbialainen Dragan Pejic.

OPS:n tilanteessa tarvitaan uusia sateentekijöitä, eivätkä kenenkään vanhat meriitit paina. Täytyy muistaa, että junioripuolen laajentaminen ja hallihankkeet ovat vielä vaiheessa ja niitä rakennetaan tulevaisuutta ajatellen. Nyt on kaikista tärkeintä säilyttää sarjapaikka, jotta OPS voi taistella noususta Veikkausliigaan ensi vuonna. Myöhäinen joukkueen kokoaminen oli tietoinen riski seuralta, koska hallin rakentaminen vei keväällä paljon taloudellisia resursseja. Se on pian tulonlähde OPS:lle teidenvarsien neljän digitaalisen mainostaulun lisäksi – nämä ovat osa OPS:n liiketaloudellisen toiminnan kehittämistä edelleen tulevaisuutta ajatellen.

OPS tarvitsee jatkossakin hyviä ulkomaalaisvahvistuksia ja pian näemme, ketkä uusista nigerialaisista pelaajista sopeutuvat joukkueeseen ja Suomeen. Kahdeksan pelaajaa tulee Ouluun sen takia, koska epäonnistumiseen ei tässä vaiheessa kautta ole enää varaa. Jos OPS olisi hankkinut yhden tai kaksi urheilullisesti hyvää pelaajaa, mutta he eivät sopeutuisikaan Suomen kulttuuriin, niin kuukauden päästä ei olisi enää aikaa tehdä korjauksia. OPS haluaa varmistaa, että ainakin osa kahdeksasta nigerialaispelaajasta pärjää urheilupuolen lisäksi myös mentaalisesti ja kulttuurillisesti – näitä asioita ei testiotteluissa näe. Näin OPS myös välttää tällä kaudella otetun tietoisen riskin joukkueen myöhäisestä rakentamisesta jatkossa, kun seura saa jo nyt mukaan ulkomaalaisvahvistuksia ensi kauttakin ajatellen. Pitää muistaa, että ovet ovat käyneet myös ulos, sillä viisi ulkomaalaispelaajaa (Marko Jaksic, Vladislav Viric, Nikola Prebiracevic, Kenniel Hyde ja Francois Badji) ovat tehneet kokoonpanossa tilaa uusille kasvoille.

OPS ei aio pitää kaikkia kahdeksaa nigerialaispelaajaa riveissään, vaan valitsee näistä sopivimmat itselleen ja loput voidaan myydä tai vuokrata eteenpäin – tämä on edelleen liiketaloudellista toimintaa jalkapalloseuralle. Yksi suomalainen seura on jo lähestynyt OPS:aa nigerialaispelaajien tiimoilta. Pahimmat kritisoijat ovat niitä, joilla ei ole kontakteja ulkomaiden ammattilaiskentille, eikä ammattitaitoa löytää lahjakkuuksia itse, eikä myöskään resursseja tehdä näitä toimia tarvittavan nopeasti.

Juntunen näki Nigerian matkallaan yli 200 pelaajaa 16 ottelussa, joista hän valitsi kahdeksan mielestään sopivinta. Ulkomaalaispelaajien osalta on myös sääntörajoituksia, joiden puitteissa myös OPS:ssa – totta kai – pelataan. Hienoa huomata, että jalkapallopersoonat ja jalkapallo puhututtavat. Nähdään reilussa urheiluhengessä kentän laidoilla.

Oulun Palloseuran väki

Kommentoi