Lehtitarjoukset

AC Oulu kärsi tappion Suomen Cupissa

12.04.2012 | Aihealue: Miehet, Pääuutinen

AC Oulu kärsi kirvelevän 2-0 tappion torstaina Oulussa pelatussa Suomen Cupin 7. kierroksen ottelussa Kuopion Palloseuraa vastaan. Tappio oli kirvelevä siksi, että AC Oulu esiintyi erittäin pirteästi, mutta puolustuspään karkeat nukahdukset kostautuivat vieraiden maalien muodossa. Kun KuPS lisäksi puolusti tunnollisesti, ei kotijoukkue päässyt kunnolla edes maalipaikoille muuta kuin harvoista erikoistilanteista. Keskikentällä peli kuitenkin pyöri hyvin ja AC Oulu oli siellä hallitsevampi osapuoli. KuPS:n maaleista vastasivat Pietari Holopainen ja Ats Purje.

Jossiteltavaakin ottelusta löytyy, sillä vieraiden ensimmäinen osuma tuli syystä tai toisesta myönnetyllä ensimmäisen jakson lisäajalla, vaikka jaksolla ei nähty ainuttakaan peliä viivyttävää elementtiä: ei vaihtoja, eikä loukkaantumisia. Tähän voisi lisätä vielä jotain muuta katkeraa tilitystä, mutta AC Oulu pelasi maaliin johtaneet kulmapotkutilanteet todella surkeasti ja maalivahti Hugo Magalhães venytti kaksi todella hienoa torjuntaa vain hetkeä ennen johtomaalin syntymistä.

KuPS pääsi toiselle jaksolle vapautuneesti ja hoiti johtoasemansa pitämisen esimerkillisesti. Huolestuttavaa on, että sekä Jaro-ottelussa että KuPS-ottelussa toinen jakso on ollut selkeästi huonompaa AC Oulua verrattuna ensimmäiseen jaksoon. Jokin on mennyt pieleen taukojen aikana, sillä AC Oulun pelaajat eivät ole saaneet itseään ensimmäisen jakson kaltaiseen liitoon. Esimerkiksi tässä ottelussa KuPS oli aivan helisemässä AC Oulun todella vahvan prässin ja syöttöpelin kanssa ensimmäisen jakson loppupuolella, mutta toisella puoliskolla tempo laski, eikä prässi enää toiminut. Vinkkinä Maliselle: joskus voisi myös laukoa rankkualueen rajan tuntumasta, eikä kuljettaa palloa maaliin. Ottelussa ei taidettu nähdä vieraiden molarilta yhtään kunnon torjuntaa, vaikka vetopaikkoja kyllä löytyi. Näissä tilanteissa yritettiin kuitenkin pikkunäppärää syöttöä toivottomiin paikkoihin. Ratkaisijoita täytyy löytyä.

Positiivista antia oli se, että AC Oulu ei taaskaan jäänyt liigajoukkueen varjoon vaan pyöritti peliä esimerkillisesti. Harmi kyllä, puolustus- ja hyökkäyskalusto ei ole liigatasoa, mikä on näkynyt liigajengejä vastaan selkeästi. Keskikenttä sen sijaan kelpaisi tuollaisenaan varmasti useammallekin liigajoukkueelle, vaikkakin Jani Kauppilalta nähtiin ottelussa järkyttävä määrä harha- ja jopa sokkosyöttöjä keskikentän alimmaksi mieheksi. Lisäksi Kauppilan pallokosketus on ajoittain betoninpehmeä, minkä vuoksi hänellä tulee usein kiire tiukassa paikassa.

Täsmälleen samat sanat voi sanoa toppari Juho Meriläisestä, joka hoitaa puolustussuuntaan tonttinsa usein kohtalaisesti Ykkösen tasolle, mutta auta armias, kun pallolla pitäisi tehdä jotain, kuten syöttää se omille. Meriläisen ratkaisu näissä tilanteissa on useimmiten yrittää maailmanluokan avausta kärkimiehelle, mutta valitettavasti väliin ehtisi halutessaan jokainen vastustajan pelaaja, koska syötön lähtemisessä kestää ja kestää ja kestää ja kestää, minkä jälkeen pallo sujahtaa kivasti ensimmäiselle vastustajan miehelle. Oikea ratkaisu on tässä tilanteessa luovuttaa pallo vieressä pelaavalle toppari Janne Hietaselle tai laitapuolustajalle, joiden syöttö- ja pelinrakennustaito ovat kertaluokkaa parempia.

Tuure Siiralta ottelu oli sen sijaa jälleen hyvä, vaikkakin vieraiden puolustus pystyi hänetkin kohtuu hyvin eliminoimaan. Matias Ojala aloitti ottelun erittäin hermostuneesti, mutta paransi peliään huomattavasti ottelun edetessä. Ehkä hänen paikkansa olisi kuitenkin keskikentän pohjalla, jossa häntä kokeiltiinkin aiemmin onnistuneesti.

Laituriosasto kaipaa kipeästi täysikuntoista Dritan Stafsulaa, joka onneksi pelasikin jämäminuutit Eetu Uusitalon loukkaannuttua. Lisäksi Juha Majavan poissaolo näkyi hieman puolustuksessa. Joni Mäkelän otteista puuttui vielä viimeinen silaus, jotta pallo olisi löytänyt tiensä KuPS:n verkkoon.

Ottelun lopussa KuPS jäädytti pelin tavalla, josta AC Oulu voisi ottaa mallia. Viimeisen 10 minuutin aikana AC Oulu ei pitänyt palloa juuri lainkaan ja juuri silloin olisi pitänyt hakea tasoitusta vimmatusti. Kokonaisuudessaan rutiini voitti tällä kertaa pallonhallinnan ja pelin pyörittämisen. KuPS teki tarvittavan eikä hienostellut ja jatkaa näin Suomen Cupissa.

Ykköseen on AC Oulun joukkueella hyvä lähteä, mutta mikäli joukkue haaveilee noususta, täytyy kaiken osua kohdilleen aivan täydellisesti etenkin maalintekosektorilla.

Kommentoi