Lehtitarjoukset

Mia Rein ratkaisi yliajalla ONS:lle Ykkösen kakkossijan

02.10.2010 | Aihealue: Naiset

ONS sai lauantaina kauden viimeiseen kotiotteluunsa Castrenille vastaansa sarjassa neljäntenä majailevan TJK:n Tampereelta. Ottelussa oli panosta yllin kyllin, sillä oululaisten sarjasijoitus voisi kahden jäljellä olevan ottelun jälkeen olla joko toinen, kolmas tai neljäs. TJK puolestaan sijoittuisi joko kolmanneksi tai neljänneksi, sillä perässä olevat joukkueet ovat liian kaukana takana.

Sarjan voiton ja karsintapaikan naisten liigaan on JyPK varmistanut jo monta kierrosta sitten. Juuri ennen ottelun alkua kenttäkuulutus kertoi kaksi tuntia aiemmin alkaneen Klubi – JyPK ottelun päättyneen 0-2, joten ONS:lla olisi siis voitolla mahdollisuus varmistaa jo ennen viimeistä kierrosta kakkostila, koska tämän päivän peli oli Klubille kauden viimeinen ottelu. Näin Klubin loppupisteet ovat yksi piste enemmän kuin ONS:lla, jolla vielä kaksi ottelua jäljellä, tämänpäiväinen TJK ja päätöskierroksella vierailu Jyväskylässä.

Ottelun alkaessa ei näkynyt tungosta kummankaan joukkueen vaihtopenkillä, ONS:lla penkillä sentään kaksi vaihtopelaajaa, TJK:lla vain toinen maalivahti. Alkuhetket osoittivat heti, että ONS on aktiivisempi osapuoli, palloa koitettiin pelata maassa, kun taas TJK keskittyi enemmänkin pitkiin avauksiin, joilla tavoiteltiin nopeita ja vaarallisia Mira Kykkästä ja Anu Laukkaa. ONS:n alakerta pystyi kuitenkin siivoamaan tamperelaisten yritykset. Kuin vahingossa ottelun 17 minuutilla TJK sai kuitenkin tilanteen aikaan, kun tuomari antoi todella löysästi vapaapotkun vajaasta paristakymmenestä metristä. Vaparista lähti luja laukaus ylärimaan, josta pallo kimposi takaisin kentälle. Jatkotilanteeseen ei kuitenkaan liikahtanutkaan yksikään oululaispuolustaja, vaan yksinään laukauksen perään rynnänneellä Anu Laukalla oli helppoakin helpompi työ siirtää pallo verkkoon; 0-1 tamperelaisille. Yllättävä vierasmaali herätti viimeistään oululaiset taistelemaan sarjan kakkossijasta, ja entistä enemmän pallo pysyi oululaisilla. Varsinkin vasemmalta laidalta murtautuivat vuorotellen laitalinkki Katriina Kuoksa ja laitapakki Mia Rein läpi, mutta keskitykset jäivät joko vastustajille tai tilanteet hukattiin muuten. Yhden kerran kuitenkin  Katriina pääsi jo alueelle kierrettyään puolustajan, joka kaatuessaan pelasi palloa kädellä ja monien mielestä hyvinkin selvästi rangaistusalueella. Tuomari kuitenkin sai jostain ihmeellisestä syystä muutettua tilanteen vapaapotkuksi aivan rangaistualueen rajalta. Oululaiset eivät jääneet harmittelemaan menetettyä rangaistuspotkua, vaan maali päätettiin tehdä vaparista. Lotta Juusola ampui pienestä kulmasta lujaa, mutta harmittavasti vain etutolppaan. Hieman myöhemmin oli oululaisjoukkue ja yleisö jälleen vaatimassa rangaistuspotkua, kun Noora Ämmälää rikottiin alueen rajamailla. Jälleen kuitenkin ottelun erotuomari sai tuotua pallon alueen ulkopuolelle, ja antoi vain vapaapotkun. Jälleen vapari oli hyvä, Lotta täräytti nyt ylärimaan, mutta ei lähemmäs. ONS jatkoi painostustaan jakson loppuun, mutta tamperelaisten alakerta kesti painostuksen ja puoliajalle lähdettiin siis vierasjohdossa 0-1.

Toisella jaksolla ONS lisäsi entisestään vauhtia, ja TJK vetäytyi kuoreensa puolustamaan maalin johtoa, välillä keinolla millä hyvänsä. Kun ottelun tuomarina lähestulkoon täydellisesti epäonnistunut Jani Kivelä salli  räikeän ajanpeluun ja rumat otteet, niin ottelu ei välillä ollut kovinkaan kaunista katsottavaa, onneksi pahemmilta loukkaantumisilta vältyttiin. Viimeistään Kivelä ”kruunasi” päivänsä tilanteessa, jossa Anni Hassi pääsi yksin läpi ja hänet kaadettiin alueen rajamailla paidasta takaapäin repien. Monien mielestä Anni oli jo rangaistusalueella, mutta jo kolmannen kerran tuomari näki tilanteen tapahtuneen alueen ulkopuolella ja antoi vain vapaapotkun, vaikka Anni makasi monta metriä alueen sisällä, liekö siivillä lentänyt sinne saakka rikkeen jälkeen. Jottei tässä vielä kaikki, niin Kivelä kaivoi taskustaan vain keltaisen kortin, vaikkei tilanteessa ollut mitään epäselvää; alin pelaaja kaatoi Annin takaapäin, joten ainoa vaihtoehto olisi ollut punainen kortti. Seuranneesta vaparista palloa ei kuitenkaan vieläkään saatu verkkoon saakka. Ottelun lähetessä loppua ONS:n tasoitusyrityksissä alkoi paistaa jo pienimuotoinen tuskaisuus, useita tilanteita kiirehdittiin turhaan kaukolaukauksilla, vaikka peliä olisi voitu rakentaa lähemmäs TJK:n maalia. Useat laukaukset joko viuhuivat ohi maalin tai päätyivät tamperelaisten maalissa hyvin pelanneen Emiilia Syväsen hyppysiin.

Ottelun edettyä jo lisäajalle TJK:n Linda Varpula katkaisi hyvän oululaissyötön kädellään aivan rangaistusalueen rajalla. Erotuomari vihelsi vapaapotkun ja yllättäen nosti Lindalle suoran punaisen kortin, vaikkei tilanne tällä kertaa ollut kuin keltaisen arvoinen. Toisaalta Lindalla oli jo varoitus alla ja punainen olisi siten seurannut kuitenkin, joten nopeuttikohan tuomari vain peliä, ettei tarvinnut kahta korttia erikseen nostella. Seuranneen vapaapotkun Lotta Juusola laukoi maalin katolle, mutta kotijoukkueen onneksi tuomari ei ollut vielä antanut lupaa, joten vapaapotku uusittiin. Uuden vapaapotkun ampui tällä kertaa Mia Rein, ja upeasti ampuikin aivan maalin takanurkkaan, 1-1 kun kaksi minuuttia yliaikaa oli takana. ONS ei tähän tyytynyt, vaan heti aloituksesta kävi päälle kuin yleinen syyttäjä tavoitteena tehdä toinen maali ja varmistaa kakkossija ennen vaikeaa Jyväskylän vierailua. Liika yritys oli kuitenkin kostautua, sillä entinen oululainen Heidi Holopainen pääsi hyvään vetopaikkaan, mutta kotijoukkueen onneksi Heidin veto painui ohi maalin. ONS ehti vielä kerran lähteä hyökkäykseen. Muutaman syötön jälkeen pallo päätyi Mia Reinille, joka ampui noin 20 metristä puolustajan selän kautta roikkupallon ylärimaan, mistä se pomppasi maahan ja ulos. Oululaiset tuulettivat maalia, mutta tuomari näytti ensin pelin jatkuvan. Oululaisvalmennus juoksi avustavan erotuomarin luo lievästi sanoen äänekkäänä, jonne riensi myös päätuomari Kivelä. Nopean neuvottelun jälkeen Kivelä näyttikin keskipistettä, eli pallo oli kuin olikin käynyt maalissa, ja näin tilanne 2-1 ONS:lle. Pallo saatiin vielä keskipisteelle saakka, mutta ei enää siitä liikkeelle ennen kuin tuomari päätti jo ottelun, ja näin ONS varmisti kakkossijan sarjassa. Todella upea tulos todennäköisesti sarjan nuorimmalta ja varmasti ainakin sarjan pienimmällä ringillä pelanneelta oululaisjoukkueelta. Kenttäkuulutuksen mukaan ottelu jäi valmentaja Jarmo Saarelan viimeiseksi kotiotteluksi ONS:n peräsimessä. Samoin varsin varmojen tietojen mukaan joukkueen MV- ja kakkosvalmentajana toimineen Kari Mikkolan osalta valmennusura ONS:ssa on ohi kuluvan kauden jälkeen.

– Satunnainen katsoja

Kommentoi